F.A.Q. - PCT APPLICATIONS NATIONAL ROUTE REQUEST
FOR OPENING ITALIAN NATIONAL PHASE

Legal references

- [PC: Legislative Decree n. 30/2005 "Industrial Property Code"

- MD : Ministerial Decree 13/11/2019 "Implementation rules for international
applications entering the Italian national phase"

1. What deadline have PCT applications for entry into the Italian national
phase?

The deadline, which cannot be extended, for submitting the request for entry into
the national phase in Italy is 30 months from the filing date or from the date of
priority, if claimed (art. 55 IPC).

2. Is it possible to request the national phase even if the 30-months
deadline expired?

Within the 2 months subsequent to the expiry of the 30 months deadline it is
allowed to proceed with a request of "further processing". Following art. 192 IPC,
the request must be accompanied by the proof of payment of the prescribed fee
and the submission of the full documentation for entry into Italian phase
(complete Italian translation of the PCT application text).

3. Which fees are due for patent applications deriving from PCT?

The filing and renewal fees are established by Interministerial Decree 2nd April
2007 - Table A attached. A fee summary is published in the IT National Chapter
available on the WIPO website:

https://www.wipo.int/export/sites/www /pct/guide/en/gdvol?2 /annexe s/it.pdf

For invention patent applications, the filing fees for entry into the national phase
is calculated on the basis of the number of claims of the international application
as published (WO0), i.e. the claims as originally filed or as amended under PCT art.
19. Claims modified after the international publication for the purposes of the
preliminary examination under PCT art. 34 or modified under art. 172 IPC (PCT
art. 28 and art. 41), are not taken into account for the filing fees calculation.

4. What methods are allowed for payment of fees?
The due fees shall be paid in EUR currency.
Fee payment methods are listed below:
1) F24 model;
2) PAGO PA;
3) (exclusively FROM ABROAD) Bank transfer.
Please use treasury account in the name of the Bank of Italy having the
following coordinates:
IBAN: IT09Z0100003245348008121701;
BIC (SWIFT): BITAITRRENT.

In case of bank transfer payment or in case of filing by postal service, proof of
payment must also be attached together with the documentation for entry into
[talian phase.


https://www.wipo.int/export/sites/www/pct/guide/en/gdvol2/annexe%20s/it.pdf

5. What is the deadline for paying filing fees?

For applications for entry into the national phase, payment may be made within
30 month from the date of international filing or the date of claimed priority,
failing this time limit the application will be inadmissible. In case of
non-payment, the Office shall invite the applicant to pay by assigning the period
of 2 months from the communication (according to Art. 148, c. 2, lett.e IPC), or a
shorter period if the period of 2 months goes beyond the final deadline of 30
months. After this period has elapsed, the application is declared inadmissible.

6. How is the filing of national stage entry applications done?

e celectronically, through the UIBM system, available at the link:
https://servizionline.uibm.gov.it .

e paper mode, using INV-PCT form (for industrial invention) or MU-PCT form
(for  utility  model), both available on IPTO  website:
https://uibm.mise.gov.it/index.php /it/brevetti/domande-internazionali-di-
brevetto-pct/via-italiana-per-domande-pct.

7. Is it possible to indicate any address - as long as it is in a PCT contracting

State - to receive communications from UIBM?

No, pursuant to art. 147 of the IPC, to receive all communications the applicant

shall indicate or elect domicile in a member state of the European Union or the

European Economic Area.

The address must be complete in full. It can correspond to:

e the domicile of the applicant(s);

e the domicile of a representative, or a lawyer registered in the professional
register pursuant to art. 201 of [PC;

e the domicile of an authorized representative at the IPTO registerd in the
Official List of Industrial Property Consultants.

It is also mandatory for professionals or their agents, if any, to indicate their
certified e-mail address or similar e-mail address based on technologies that
certify the date and time of sending and receiving communications and the
integrity of their content, ensuring interoperability with similar international
systems (Article 147, paragraph 3-ter IPC).

Please note that the mandate of representation must always be documented by
attaching the documentation proving the appointment.

In absence of address, all communications and notifications relating to the
request for entry into the national phase will be published on the UIBM online
register, available at the internet address:
https://uibm.mise.gov.it/index.php/it/normativa-pi/albo-on-line .

8. Is the "early processing” procedure admitted in Italy?

No, pursuant to art. 3, c. 1, of the MD the Office starts the examination no earlier
than 30 months from the PCT filing date or from the claimed priority date. The
only early examination exceptions are related to the provisions of Articles 64 and
120 IPC.


https://servizionline.uibm.gov.it
https://uibm.mise.gov.it/index.php/it/brevetti/domande-internazionali-di-brevetto-pct/via-italiana-per-domande-pct
https://uibm.mise.gov.it/index.php/it/brevetti/domande-internazionali-di-brevetto-pct/via-italiana-per-domande-pct
https://uibm.mise.gov.it/index.php/it/normativa-pi/albo-on-line

9. Is it allowed to file the request for entry into the Italian national phase
before the publication of the international application?

Yes, it is possible to file it before the international publication. In this case, the
attached translation must be declared "in compliance with the text as originally
filed with the World Intellectual Property Organization”. The applicant is
responsible for the documentation submitted before the end of the secrecy
period. Consequently, before examination, the applicant has to prove that the text
declared "as filed" coincides with the text "as published" or to provide the
modified translation with relative declaration of compliance.

10. When does the protection start in Italy?

Protection starts from the date of filing of the Italian translation of patent
documents for the entry into the national phase as long as the 18-month
publication period has expired.

11. Which version of the international application must be filed?

The text to be filed must be the translation of the application as published (art.
160-bis, c. 1, lecter A of IPC). It is allowed to initially provide the text of the
international application in a foreign language but it is mandatory to file the
complete Italian translation strictly within the following 2 months (Art. 1, c. 6,
MD).

If the IPTO acts as Elected Office, the translation of any amendments
(description, claims and summary) attached to the International Preliminary
Report (Annexes to the IPRP Chapter II) must also always be furnished,
regardless of whether these documents are outdated by subsequent
amendments. These documents are actually the subject of the international
preliminary report, whose content has to be evaluated by the Office, along with
the results of the international search report, for the purposes of the substantive
examination (Article 3, paragraph 2, MD).

12. Can the patent documents into the Italian phase be amended?

Pursuant to art. 172, paragraph 2, CPI (art. PCT 28 or 41), the applicant has the
right to correct the non-substantial aspects of the application. It is necessary to
file for each amended document a copy reporting visibly all the changes and a
copy in the final "clean" version accompanied by a letter with explanations
supporting those changes.

13. When entering the Italian national phase, can the priority claim be
modified with respect to the PCT application?

No, the indication of one or more priorities within the request for entry into the
[talian national phase must trace exactly the priority claim stated within the PCT
application. Neither deleting nor adding the priority of any application prior to
what was claimed during the international phase is allowed.

14. In case of international application for which incorporation by
reference was requested, is the filing date re-evaluated by IPTO?

No, if the Receiving Office preserved the international filing date, the Italian
examination national phase proceeds on the basis of the integrated/corrected
text, keeping the filing date established by the RO.



15. How examination is carried out for invention patent applications
deriving from PCT?

The examination of international applications entering the Italian national phase
is carried out with the same criteria as the national patent applications. The
examination is based on the international search report, on the related written
opinion, as well as on the international preliminary report, taking into account
any reply presented by the applicant. In case of intention to refuse the
application, UIBM assigns a deadline of at least 2 months to formulate any
observations (Article 173, paragraph 7, IPC).

16. Is an additional prior art search planned?

There is no additional prior art search. The novelty search carried out in the
international phase replaces the corresponding search prepared for the national
applications (art. 160-bis, c. 3 IPC).

17. How examination is carried out for utility model applications deriving
from PCT?

To the extent that the provisions relating to patentability requirements are
applicable to utility models, the substantive examination of applications is also
carried out taking into account the search report prepared in the international
PCT phase, this document being present in the patent specification and
accessible to the public in the same way as the other documents, as is the case,
for example, for national utility model patent applications converted from a
patent application for an invention for which the prior art search has already
been carried out. IPTO always gives the applicant, in case of an intention to
refuse, a period of at least 2 months to make any comments (Art. 173, para. 7
IPC).

18. Is it necessary to file priority documents? In case of foreign priority (e.g.
Chinese), is it necessary to submit the corresponding translation into
Italian or in English?

It is not mandatory to provide priority documents. IPTO can access the WIPO
application dossier and it decides whether the documentation available is
satisfactory for the purposes of patent examination. Otherwise, the Office has the
right to ask WIPO or applicant further details or documents, with Italian
translation, relating to the international examination phase, including priority
documents (Art. 3, c. 4 MD).

19. Is it necessary that ownership be the same of the international
application as published? Which documents must be submitted if the
change of ownership took place during the international phase?

For entry into the Italian national phase the applicant must be the same as
published in the international application. Otherwise, it is necessary to provide
proof of being the assignee , or successor in title of the first applicant, by filing a
copy of the deed of transfer of ownership. It is necessary to respect formalities
referred to in art. 196 c. 1-A IPC but no registration with the Revenue Agency is
required. If the change of ownership was carried out during the international
phase and registered by the IB before entering the national examination phase, it
is not necessary to file the transfer documentation, provided that this change can
be fully verified by the Italian examiner on WIPO database.



20. What is the deadline for payment of examination fee?
There is no fee for the examination of patent applications.

21. What is the deadline for payment of granting fee?
There is no fee for granting patent applications.

22. How long does the patent protection last in Italy?

The filing date of the international PCT application is used as a basis for
calculating the validity of patent rights in Italy. Patent protection lasts 20 years
for invention, 10 years for utility models. The protection is valid as long as the
deadlines for renewal fees payment are respected.

23. How renewal fees are calculated? Is there a penalty in case of late
payment?

For invention patent applications, the payment of renewal fees is due from the
beginning of the fifth year from the filing date of the PCT application. Such
payment shall be made each year before the expiration of the last day of the
month in which the international application was filed. The payment may still be
made, together with a surcharge, for an additional period of six months (art. 227

IPC).

Scenario in case of industrial invention patent application

 PCT filing date: 10 August 2020

« Date of entry into the national phase: 5 November 2022
 Deadline for payment of the fifth annuity: 31 August 2024

e Late payment period: 6 months
 Deadline for payment of the next annuity: 31 August 2025

For utility model patent applications, the payment of the renewal fees is required
only for the second five-year period calculated from the filing date of the PCT
application. The payment may still be made, together with a surcharge, for an
additional period of six months (art. 227 IPC).

Scenario in case of utility model patent application

 PCT filing date: 10 August 2020
 Date of entry into the national phase: 5 November 2022
 Deadline for payment of the second five-year period: 31 August 2025

« Late payment period: 6 months

Further information on renewal fees and late payment fee available at the link:
https://uibm.mise.gov.it/index.php/it/brevetti/vita-di-un-brevetto/mantenere-
un-brevetto .

24. Are renewal fees due while application is still pending or only after
grant?

Renewal fees start accumulating even when the request is still pending. However,
all annuities accumulated during this period must be paid within 4 months from
the granting of the patent (art. 227 IPC).

25. Can multiple renewal fees be paid in advance?
Yes, the owner has the right to pay in advance to keep patent protection for some
following years.


https://uibm.mise.gov.it/index.php/it/brevetti/vita-di-un-brevetto/mantenere-un-brevetto
https://uibm.mise.gov.it/index.php/it/brevetti/vita-di-un-brevetto/mantenere-un-brevetto

26. What happens in case of more than 6 months delay in paying renewal
fees?

A delay in payment exceeding 6 months leads to the loss of the industrial
property right (art. 227 IPC).

27. In case of accumulated renewal fees, what is the deadline for the
payment of accumulated amounts?

The annuities cannot be accumulated (art. 227 IPC). In fact, the renewal fees
must be paid strictly within 6 months of the annual expiry.

28. Are divisional applications allowed in Italy? From what date are the
renewal fees and expiration of divisional patents calculated?
Divisional applications are allowed (art. 161 IPC). Filing fees must be paid

imperatively within 1 calendar month from the submission of the divisional

patent application.
The basis for calculating the expiration of a divisional application is always the

filing date of the parent PCT application; also the renewal fees are calculated
from the same date. Further information on how to file divisional applications
from PCT is contained in Circular No. 624 of Feb. 24, 2023.

29. Are there other formalities to be respected for the entry into Italian
national phase from an international PCT application?

In addition to the Industrial Property Code and its Implementing Regulation (DM
33/2010), it is necessary to refer to:

- Ministerial Decree of the 13 november 2019
https://uibm.mise.gov.it/images/documenti/Brevetto internazionale nuovo.pdf

- IT National Chapter PCT
https://www.wipo.int/export/sites/www/pct/guide/en/gdvol2 /annexes/it.pdf

- Circular No 610 of]ul 02 2020

- Circular No. 618 of Jun. 06, 2022
https://uibm.mise.gov.it/images/circolari/Circolare 618.pdf

- Circular No. 624 of Feb. 24, 2023
https://uibm.mise.gov.it/images/circolari/Circolare 624.pdf



https://uibm.mise.gov.it/images/documenti/Brevetto_internazionale_nuovo.pdf
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